Diabetes

Diabetes en Sauna
Ook een diabeticus (suikerpatiënt) hoeft de sauna niet te mijden. Velen denken dat een saunabad erg veel energie vraagt en verbinden daar de conclusie aan dat het een te grote inspanning is voor diabetici. Die veronderstelling is niet juist. Sauna vergt nl. niet veel energie. Het lichaam wordt weliswaar warm, maar die warmte komt van buiten en niet van binnenuit. Ook afkoelen en rusten vraagt geen energie.

Regelmaat gewenst
Zoals bekend komt diabetes voort uit een storing in de stofwisseling. De alvleesklier produceert te weinig insuline, welke nodig is voor het verteren en verbranden van het voedsel. Erg veel drinken, erg veel plassen, veel eten en toch vermageren zijn enkele symptomen dat het met de alvleeskier niet in orde is. Dankzij de medische wetenschap kunnen diabetici normaal functioneren. Zij moeten zich wel aan een aantal regels houden: ze moeten regelmatig leven en op vaste tijden eten en zorgen dat de hoeveelheid insuline in hun lichaam op peil blijft. In een aantal gevallen zijn medicijnen of dagelijkse injecties nodig.

Kansvermindering op aderverkalking
Vervelend is ook dat diabetici een verhoogde kans op aderverkalking hebben. En daar stippen we nu een punt aan, waarom de sauna juist zo uitermate geschikt is voor diabetici.
Door regelmatig naar de sauna te gaan blijven (of worden) de bloedvaten en aders soepeler, wordt iemands conditie beter en vermindert de kans op aderverkalking aanzienlijk. Noem dat maar slecht!

Duizeligheid
En als het nu een enkele keer toch voorkomt dat een diabeticus tijdens een saunabad wat duizelig wordt?
Geen paniek. Het heeft met het voorgaande nauwelijks iets te maken. Het is een verschijnsel dat heel zelden, ook wel bij niet-diabetici, voorkomt. Even rustig aan en een suikerklontje of een biskwietje in de mond en het leed is zo weer geleden.

Sauna geen wondermiddel
Helaas, sauna is geen wondermiddel waardoor u van uw suikerziekte genezen kunt. Maar het is ook absoluut niet zo dat u zich de gezonde weldaad ervan zou moeten ontzeggen.

Integendeel. Geniet er maar van!